Marc Alier (Ludo) - Home Page

Pàgina personal i Calaix Desastre

Organitzacions vinculades al programari lliure demanen a la UE que revisin el AI Act per protegir el programari lliure

Posted at — Aug 2, 2023

Organitzacions vinculades al programari lliure com Creative Commons, Github, Huggingface han fet public un document en el que fan suggeriments sobre com millorar el AI Act per protegir i fomentar el desenvolupament de programari lliure.

El document és a https://huggingface.co/blog/assets/eu_ai_act_oss/supporting_OS_in_the_AIAct.pdf] i aquí teniu un resum executiu*:

Suport per al Open Source i la Open Science al EU AI Act

L’open source, la recerca i desenvolupament sense ànim de lucre i acadèmics juguen un paper essencial en l’ecosistema d’intel·ligència artificial (IA). Continuar donant suport i fomentant aquest ecosistema obert serà clau per garantir que la tecnologia serveixi a tots els ciutadans de la UE en dos comptes principals: ● Primer, els valors de la recerca sòlida, la reproductibilitat i la transparència fomentats per la ciència oberta són fonamentals per al desenvolupament de sistemes d’IA segurs i responsables. ● Segon, el desenvolupament d’open source pot permetre la competència i la innovació per part de nous entrants i actors més petits, inclosos a la UE. L’AI Act té la promesa de marcar un precedent global en la regulació de la IA per abordar els seus riscos mentre s’encoratja la innovació. Donant suport a l’aproximació creixent de l’ecosistema obert cap a la IA, la regulació té una oportunitat important per aprofundir en aquest objectiu a través d’una major transparència i col·laboració entre les parts interessades. Desafortunadament, les propostes actuals amenacen de crear barreres impracticables i desavantatges per als contribuïdors d’aquest ecosistema obert. Les organitzacions signants representen tant les parts interessades comercials com sense ànim de lucre en l’ecosistema d’IA de codi obert. A continuació, fem 5 suggeriments concrets per a garantir que l’AI Act funcioni per al codi obert:

  1. Definir clarament els components de la IA
  2. Aclarir que el desenvolupament col·laboratiu de components d’IA de codi obert i posar-los a disposició en repositoris públics no sotmet els desenvolupadors als requeriments de l’AI Act, millorant i ampliant els Recitals 12a-c del text del Parlament i l’Article 2(5e).
  3. Donar suport a la coordinació de l’Oficina d’IA i a la governança inclusiva amb l’ecosistema de codi obert, basant-se en el text del Parlament.
  4. Assegurar que l’excepció de R&D és pràctica i efectiva, permetent assajos limitats en condicions reals, combinant aspectes de l’aproximació del Consell i una versió modificada de l’Article 2(5d) del Parlament.
  5. Establir requisits proporcionals per als “model base”, reconeixent i tractant de manera distinta diferents usos i modalitats de desenvolupament, incloent els enfocaments de codi obert, adaptant l’Article 28b del Parlament. (* traduït amb IA)